Julerier, Opskrifter, Søde sager

Opskrift på havregrynskugler og konfekt

Opskrift på havregrynskugler og konfekt.

Helt ærligt, så har jeg ikke lavet havregrynskugler siden jeg gik i fritteren i 70`erne. Men det ændrede sig da jeg igen tog kampen op med snaskede fingre.

Men inden vil jeg dele noget meget ærligt om mig.

Jeg har heller aldrig lavet dem med ungerne (de er nu 26 og 23 år).

Hvorfor ?

Fordi jeg er hamrende sippet og syntes det er lidt små ulækkert at stå med det snask i hænderne. Jeg indrømmer også gerne, at jeg aldrig har været fan af, når ungerne kom hjem med lignende de havde lavet i børnehaven. Tænkte altid på hvor de små nuttede fingre mon havde været inden de kom dem i dejen. Kunne jeg stole på, at pædagogerne nu havde sørget for en ordentlig håndvask inden. Jeg tog selvfølgelig pligtskyldigt en bid for at glæde dem, men mellem os, så spyttede jeg det altså ud de gange jeg kunne slippe af sted med det.

Jo jeg gjorde sgu !

Jeg hader også at have bolledej i hænderne. Altså det der klistrede snask, der sidder i hænderne bagefter er bare.ikke.mig. At jeg ligner en 5-årig, når jeg maler, med maling all-over (specielt på hænderne) er en helt anden snak. Men havregrynskugle- og bollesnask. Nej. Jeg er ikke fan.

Jeg er også sådan en type, der tørrer offentlige toiletter og håndtag af inden jeg rører ved det.

Okay. Sidespring.

Jeg tog som sagt kampen op med min sippethed med snaskede hænder og lavede disse lækre havregrynskugler.

En god gammel klassiker.

Selvfølgelig med en grundig håndvask inden…og efter 😉

Blog Bettina Holst Jule konfekt - havregryns kugler

Du har sikkert din egen opskrift på dem, men jeg deler alligevel denne jeg brugte, som er fra Arla. Jeg har så tilføjet lidt her og der.

Opskrift på havregryns kugler:

  • 175 g havregryn (ca. 5 34 dl)
  • 100 g flormelis (ca. 2 dl)
  • 4 12 spsk kakao
  • 100 g blødt smør
  • 2-4 spsk kaffe (min tilføjelse – uden kaffen er de virkelig tørre)
  • en lille skvat rom (bare fordi…)

Pynt

  • kokosmel, sukker, flormelis eller lakridspulver…. eller hvad du nu synes kunne være sjovt at rulle dem i.

Bland de tørre ingredienser i en skål og fordel det bløde smør og kaffen heri. Prøv dig frem hvor meget af kaffen der skal i. Jeg brugte 4 spsk før den hang sammen. Rør massen til den er sammenhængende. Tril små kugler og rul dem i den valgte pynt. Stil havregrynskuglerne tildækket i køleskabet i mindst 2 timer.

Tips

Du kan erstatte halvdelen af smørret med fx æble eller abrikosmarmelade. Havregrynskuglerne kan efter sigende opbevares i køleskabet i ca. 4 døgn.

Men så langt nåede vi ikke…

Blog Bettina Holst Jule konfekt

Konfekten blev lavet fordi der lige var 150 g mørk chokolade i overskud. Jeg smeltet 100 g over vandbad. De resterende 50 g rørte jeg i den varme masse, så passede temteraturen sådan nogenlunde (men ellers må du google hvordan du får perfekt temperatur, så du får knæææækket). Det lykkedes faktisk at få knækket på min måde også, men det var nok mere held end forstand.

I chokoladeblandingen proppede jeg igen bare rester i; 1 spk. hakkede syltede appelsinskaller, hakkede peanuts og mandler. Lidt på slum, så chokolademassen stadig var let at røre i. Derefter var det bare at fylde små mini muffinsforme, pynte med salmiak og nødder (eller hvad man nu har) og så i køleskabet i et par timer.

Ahhh.

Vil du hellere lave en sundere udgave med dadelkugler, så finder du opskriften på dem her. De er SÅ lækre (siger hende der normalt ikke er til dadler) !

Ha´ en skøn dag !

Kærligst Bettina

Ps. – nu mindre sippet og uden madsnask på hænderne – hurra for engangshandsker <3

Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram. Du kan i bunden af bloggen, se et uddrag af de billeder jeg deler fra mit eget hjem.

 

Tidligere Indlæg Næste Indlæg

Ingen Kommentarer

Smid mig en Hilsen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.