Indretning, Inspiration

Et gammelt med sjæl eller et nyt og sprødt hus ?

Et gammelt med sjæl eller et nyt og sprødt hus.

Hvad er du mest til ?

Selv har jeg en lidt blandet holdning til det. Som barn boede jeg i lejlighed. Et par stykker før mine forældre valgte at købe deres første hus fra 1960`erne. Der boede vi ca. 10 år. Så var det mine forældre valgte at købe en byggegrund 500 m fra det andet og bygge et spritnyt hus. De fik et firma til at stå for hele entreprisen.

Min lillebror og jeg fik vores egen afdeling med hvert vores værelse og dele badeværelse. Mine forældre havde så afdeling i den helt anden ende. En løsning vi alle var virkelig glade for. Min lillebror var 13 år og jeg var 16 år, da huset blev bygget.

Da jeg blev voksen og følsom købte jeg et gammelt hus fra 1950`erne med min daværende kæreste. Jeg var 26 år og havde 2 børn. Vi rev vægge ned og byggede om i huset. Senere flyttede jeg til Odense. Igen i et gammelt hus fra 1950`erne. Her var der mere sjæl. Også her blev der bygget en masse om – f.eks. blev hele 1. sal`s vægge revet ned og ny plantegning kom til. Vi knoklede konstant på det hus og glemte lidt hinanden ind imellem børn og vores jobs (jeg havde skiftende arbejdstider dengang).

Vi boede der i 5 år inden vi flyttede tilbage til Sjælland. Til Greve, hvor vi købte et hus fra 1974. Også her skiftede vi bla. alle vinduer, lavede nyt tag, nyt køkken og en lækker terrasse (vi havde ligesom ikke rigtig taget ved lære af huset i Odense og fortsatte med at knokle på hus).

Jeg blev aldrig rigtig glad for det hus. Jeg boede der i 13 år men jeg faldt aldrig rigtig til. Sjælen manglede totalt for mig. Det var praktisk, tæt på skole og indkøb, ja.

Men forelsket blev jeg aldrig.

Billederne i indlægget er snuppet med velsignelse fra www.lasselarsenbyg.dk – fordi hjemmesiden er mega indbydende og giver et superfint professionelt indtryk. Selvom jeg ikke skal til at bygge nyt hus (endnu i hvert fald), så blev jeg faktisk hængende på deres side et godt stykke tid, for jeg blev alligevel lidt grebet af stemningen om drømmen om et næsten vedligeholdelsesfrit hus, lavere forbrugsudgifter m.v.

Inspiration:

Blog Bettina Holst - Lasselarsenbyg 2

Blog Bettina Holst - Lasselarsenbyg.dk 1

Blog Bettina Holst - Lasselarsenbyg 3

Jeg elsker en (tilgroet) have med masser af træer, men skulle man bygge nyt behøver man jo ikke at bygge i et nyt kvarter. Man kan da heldigvis købe grunde med træer, buske mv.

Man hører tit folk snakke om sjæl og charme i et hus, men hvad er sjæl i et hus egentlig ?

Sjæl for mig er en følelse. En varm følelse. Hygge. Skævhed. Tanken om det liv som et hus har lagt liv til for andre mennesker. Glæder og sorger. Et hus der omfavner en og vil en det bedste. Sådan et hus bor jeg i idag sammen med Thomas.

Her skal vi bo i mange år.

Nedenfor ser du vores hus. Vi måtte flytte længere sydpå (til Haslev) for at få drømmene opfyldt til en pris vi havde råd til – og ja – man får meget for pengene hernede  😉

Bettina Holst Blog - mit hjem

Jeg kommer dog ikke til at slutte mit liv i dette hus. Det ved jeg allerede. Altså hvis jeg er så heldig at blive gammel gammel gammel. Huset er hyggeligt ja – men nok ikke så vildt egnet til gamle (gangbeværede mennesker). Hjemme hos os laver vi 5 års planer, så i 2020 tager vi vores liv og levemåde op og tager en snak om, vi skal fortsætte som vi gør nu, eller finde på nyt; et andet sted at bo, lave noget andet arbejdsmæssigt osv. osv.

Jeg knuselsker vores hus men der ér også meget at se til hele tiden. Konstant noget der skal males, skiftes ud, renoveres på osv. osv., men dog ikke de kæmpe store renoveringer (det stod de tidligere ejere heldigvis for), men skidtet skal jo trods alt vedligeholdes. Dog skal vinduerne snart skiftet (det betaler vi os fra denne gang).

Nogen gange strejfer tanken mig om vi skal ende vores gamle dage i en lejlighed, som Thomas dog kraftigt afviser – eller i et (spritnybygget) rækkehus/mindre villa ?. Det skal i hvert fald være et sted der ikke kræver så meget arbejde som vi har nu.

Dét er 100% sikkert.

Men der er jo længe til vi bliver gamle (*host), så først holder vi os lige til vores 2020 aftale. Vil du iøvrigt se hvordan vores hus så ud dengang vi faldt for det i 2012 hos ejendomsmægleren, så sving forbi dette indlæg. Jeg tror faktisk lige præcis det indlæg er det mest kommenteret i bloggen`s over 5 årige historie 🙂

Ha` en skøn dag !

Kærligst Bettina

Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg (personligt – ikke bloggen) kan også følges på Instagram. Du kan i bunden af bloggen, se et uddrag af de billeder jeg deler.

Indlægget indeholder et sponsorede link. Du kan læse om min reklamepolitik her.

 

Tidligere Indlæg Næste Indlæg

7 Kommentarer

 • Svar Malene 08/07/2016 kl. 13:33

  Vi har boet i gammelt hus og i nyt hus. ALDRIG nyt hus igen. I dag er byggeri SÅ drøn ucharmerende. Ingen krummeluer, og folk gør alt for at bygge billigt, ens og kedeligt. Ingen fuldmurede huse mere, kun store beton vægge med en muret skal, ingen fint murværk mere. Kedeligt og firkantet eller ligegyldige, ens Eurodanhuse etc.
  I dag bliver disse huse sprøjtet ud. Ligesom det var i 1970’erne.
  Så nu stiger prisen på de ældre huse. Trods meget højere varmeudgifter, så er det dét der er svært at få fat på, dét vi vil have. Når alle bygger nyt, rykker vi den anden vej. Så vi ved godt at det en dag kun er de rige, der har råd til at holde og vedligeholde de store gamle huse. Så vi siger ja tak til et gammelt hus fra dengang man virkelig kunne bygge huse.

  • Svar bettinaholst 09/07/2016 kl. 11:00

   Det er faktisk også sådan jeg har det 🙂

   Jeg er slet slet slet ikke til alle de nye ens huse i nye kvarterer, hvor ingen huse skiller sig ud og alle haver er helt åbne !. Det hus vi bor i kan jeg slet ikke forestille nogensinde vil kunne give os den samme varme sjæl og hygge, så mens vi stadig kan røre os bliver vi boende her !. Men jeg er samtidig ikke afvisende overfor at flytte i noget mindre vedligeholdelses frit, når vi bliver ældre – gerne nyt, men det skal dæleme skille sig ud – på den ene eller anden måde, for jeg gider ikke have det som jeg havde det dengang med vores 1974`hus. Aldrig igen.

   Dejlig med dit input, tak 🙂

   Kh Bettina

 • Svar Michelle-Marie 08/07/2016 kl. 14:49

  Hele min barndom tilbragte jeg i et et-plans hus, mine forældre selv havde bygget. Faktisk blev det færdigt blot 2 måneder før jeg blev født. Det var et dejligt hus forenden af en blind vej og med klassekammerater tæt på. Da jeg blev 14 flyttede vi ud på en gammel skole fra 1879. Huset lå lidt uden for en lille by. Mine forældre renoverede huset over nogle år, og selvom jeg havde fået et større værelse på 1. sal, som jeg altid havde ønsket mig. Så synes jeg huset var uhyggeligt. Den dag i dag kan jeg ikke lide at være alene hjemme i huset. Måske har det lidt for meget sjæl. Det er et enormt flot hus, og efter renoveringen blev det endnu lækre.

  Når jeg engang selv skal købe hus, så drømmer jeg helt sikkert om et ældre hus med stuk og dobbeltdøre mellem to stuer, sildebensparket og høje lofter, for ikke at forglemme en stor tilgroet have. Desværre er jeg også skræmt efter at se den store renovering mine forældre havde gang i, i deres gamle hus. Dét orker jeg ikke at gå igennem igen. Ikke engang bare lidt. Måske vil jeg helst bare flytte ind i et hus uden at gøre det helt store.

  Lige nu bor jeg i en gammel lejlighed midt i Aalborg. Jeg har gamle afhøvlede gulve, 3 m til loftet, stuk og store værelser. Jeg er så forelsket i lejligheden. Desværre er det en lejle lejlighed, så må næsten ikke engang male væggene.

  Mvh. Michelle-Marie

  • Svar bettinaholst 09/07/2016 kl. 11:11

   Haha et hus kan måske godt have lidt for meget sjæl 😉

   Det tog mig faktisk næsten 6 måneder, at vænne mig til vores hus. Jeg hørte en masse ukendte lyde. Synes der skete nogen mærkelig ting. Jeg var sgu overbevist om at det spøgte på et tidspunkt, men lægger man først mærke til mystiske ting, så kan man få den vildeste historie ud af det – jeg fandt senere ud af at f.eks. en puslen i soveværelset, viste sig at være fugle der sad udenfor på tagrenden 🙂

   Det spøger ikke her og nu elsker jeg alt det huset har af lyde m.v.

   Jeg kan godt følge dig i det med renoveringen. Det var nær også ved “at tage livet af os” – det tog i hvert fald livet af mit ægteskab, så man skal virkelig sætte sig ned og vurdere og tale det godt igennem. Det gjorde vi ikke og vi blev overrasket over hvor meget tid vi hele tiden brugte på det. I vores nuværende hus bruger vi også meget tid, men vi kan bedre administrere det og der er ingen børn at tage hensyn til, så tingene bliver hurtigere gjort.

   Det lyder ellers som en helt fantastisk lejlighed du bor i. Og præcis det med at være forelsket betyder bare rigtig meget, så er det lige meget om det er nyt eller gammel. Det handler om FØLELSEN !

   Tusind tak for dit input 🙂

   Kh Bettina

 • Svar Pernille 08/07/2016 kl. 15:28

  Min kæreste og jeg skal bygge nyt hus om et års tid, og netop dette emne har vi snakket rigtig meget om. Vi er vilde med den charme og sjæl vores nuværende by-lejlighed har, men er blevet tiltrukket af ro og plads på landet og ikke mindst udsigten til et stort set vedligeholdelsesfrit hus.
  Vi tænker meget på, hvordan vi kan gøre huset personligt og hyggeligt indvendigt, da mange af de type- og udstillingshuse vi har set har været ret kedelige og jævnt indrettet. Og stort set alle har haft samme lidt kønsløse udtryk indvendigt.
  Jeg har fundet rigtig god indretnings-inspiration på din blog, men ofte er de flotte billeder fra store villaer eller gamle charmerende lejligheder. Måske du har nogle idéer til at peppe et lidt standard-kedeligt hus op, så det får charme og sjæl, og ikke kommer til at ligne noget som er taget direkte fra et “Bo bedre”-katalog?

  • Svar bettinaholst 09/07/2016 kl. 11:19

   Jeg kan 100% følge dine tanker – det kan virkelig være en udfordring at få “en gammel sjæl” frem i et spritnyt hus, hvilket i mine øjne ville være det ultimative. Jeg tror dog godt på, at det kan lykkedes. For ikke så lang tid siden så jeg et hus, der var til salg i patricia stilen. Jeg troede det var en skrivefejl, da jeg så at huset var bygget i 2012, men den var god nok. Både indvendigt og udvendigt havde man formået at få det til at se “gammelt” ud, men alt var nyt. Huset var opført hernede sydpå og var altså til at betale (ligesom vores hus var). Man får virkelig meget for pengene ved at flytte et stykke fra København 😉

   Åhhh hvis du bare viste hvor tit jeg søger efter at vise standard huse (med en hyggelig, smart, lækker, praktisk, almindelig indretning) osv. men det vrimler bare ikke med gode billeder på nettet af dem ! – men jeg holder øje og skal nok prøve mere intens at finde nogen.

   Tusind tak for input 🙂

   Kh Bettina

 • Svar Her ville jeg ændre - 1 - Bettina Holst Blog 10/07/2016 kl. 13:29

  […] som jeg kalder “her ville jeg ændre”. Den er affødt af en kommentar fra indlægget om et gammel med sjæl eller et nyt og sprødt hus og ja nogen gange er der ikke langt fra handling til […]

 • Smid mig en Hilsen

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.