Kom indenfor, Kreative ideer, Maletips, Mine projekter, Vægge

DIY – sådan laver du harlekin tern

DIY – sådan laver du harlekin tern

Flere har spurgt mig hvordan jeg har lavet de grafiske harlekin tern på vores kontor. En væg vi har haft i halvandet år nu og som vi på ingen måder er blevet trætte af endnu (og så er det meget nemmere end at bokse med tapet).

Jeg har på Facebook lovet, at vise hvordan, så her kommer en trin-for-trin-guide / DIY (lavet på et lærred, da jeg ikke lige havde en væg i overskud til projektet):

Du skal bruge:

* Malertape

* Linial

* Blyant

* Mindre pensel (omkring tapen) og en større pensel eller lille rulle til at fylde ud med

Start med at sætte tapen i den vinkel du vil have dine tern. Prøv dig lidt frem hvor skrå du vil sætte det første stykke tape. Tag stilling til hvor store du vil have dine tern. På nedenstående eksempel er der en afstand på 11,5 cm.

Afstanden på vores væg (se øverste billede) er der en afstand på 27 cm. (og 22 cm fra spids til spids – den vandrette).

Bettina Holst Blog DIY Wall

Sæt et lille mærke med en blyant med ca. 10-15 cm´s afstand. Fortsæt indtil du har størrelsen du vil bruge på tern på din væg.

Bettina Holst Blog DIY Wall 1

Tag nu den anden side og mål ud på samme måde. Se evt. næste billede, som giver et bedre overblik.

Bettina Holst Blog DIY Wall 2

Bettina Holst Blog DIY Wall 3

Sådan, nu er maler tapen (og mønstret) på plads:

Bettina Holst Blog DIY Wall 4

Start med at male bundfarven (her i hvid). Altid samme fremgangsmåde, uanset om du maler tern, striber m.v.

Når man maler med bundfarven først, lukker man af for at topfarven trænger igennem maler tapen og mønstret (harlekin ternene) bliver knivskarpe.

Bettina Holst Blog DIY Wall 5

Du skal ikke monsterklaste mega meget maling på, bare lige lukke af med ganske lidt af bundfarven.

Nedenfor ser du lærredet efter det har fået bundfarve på hele mønstret:

Bettina Holst Blog DIY Wall 6

Så skal topfarven på.

Start med kanten omkring maler tapen.

Jeg legede lidt med farverne (det er jo bare en lærred), men man kan jo gøre det samme på væggen (ingen siger, at felterne skal have samme farve). Igen – vær lidt varsom med malingen omkring maler tapen. Fyld hele feltet med farve.

Lad det tørre og giv det så en gang mere.

Bettina Holst Blog DIY Wall 7

Når du har givet det 2. gang tages maler tapen af med det samme. Ikke noget med at gå ud at handle og lade det sidde i flere timer, vel. Gerne af med det mens malingen er halvvåd. På den måde får du HELT skarpe kanter.

Og så…trylle trylle – harlekin tern:

Bettina Holst Blog DIY Wall 8

Bettina Holst Blog DIY Wall 9

Og her ser du de tern jeg malede for halvandet år siden:

Bettina Holst Blog DIY Wall 11

Bettina Holst Blog DIY Wall 12

Bettina Holst Blog DIY Wall 13

Og vores lille bændelorm (katten Lilo), der følger mig o.v.e.r.a.l.t. Håber du blev inspireret og selv har mod på at kaste dig ud i et lignende projekt.

Er guiden volapyk, så spørg endelig.

Kærligst Bettina

 

Følg med i mit univers på Facebook og Instagram

Er du på Facebook eller på Instagram?

Det er jeg!

Bloggen’s facebook side finder du her: https://www.facebook.com/BettinaHolst.Blog
Du kan også følge mig på Instagram (ikke bloggen). Her deler jeg billeder fra mit hjem og lidt fra rejser: https://www.instagram.com/bettinaholst/?hl=en

 

Tidligere Indlæg Næste Indlæg

89 Kommentarer

 • Svar Hanne Maria Bruun Hansen 27/04/2014 kl. 08:22

  Imponerende projekt!
  Det ser jo fantastisk ud!

  • Svar bettinaholst 27/04/2014 kl. 08:42

   Mange tak Hanne Maria, det er jeg glad for at høre 🙂

 • Svar Marianne 27/04/2014 kl. 21:45

  siden jeg så dine harlekintern første gang har jeg overvejet hvor jeg kunne male dem …. jeg er vild med det 🙂

  • Svar bettinaholst 28/04/2014 kl. 09:08

   Tak Marianne og det er altså bare super nemt… ikke mindst sjovt at lave 🙂

 • Svar Sally 10/07/2014 kl. 15:04

  Hej Bettina.

  Det ser super fedt ud det du har lavet.. Jeg har besluttet at lave det derhjemme.
  Har et spørgsmål: Når du sætter det første stykke tape, hvordan vurdere du så hvor skråt det skal være? Jeg er bange for ikke at sætte det skråt nok, eller sætte det for skråt.

  Venlig hilsen Sally

  • Svar bettinaholst 10/07/2014 kl. 18:38

   Jeg prøvede mig lidt frem med et par prøvefelter (med malertape). Faktisk skal de være forholdsvis meget opad rettet (mere end man måske lige tror, hvis man gerne vil have dem aflange og meget spidse i det). Giver det mening ??. Jeg malede dog ikke i felterne før jeg var sikker på den størrelse og form jeg ville have. God fornøjelse. Det er en super sjov måde at male og give liv på 🙂

 • Svar Stina 03/06/2015 kl. 17:04

  Hvordan kommer du frem til et mål der gør at alle tern bliver hele . Har godt nok problemer ?
  Min maler siger jeg skal starte på midten. Men min væg har så skæve mål , det virker mere overskueligt på din måde ?

  • Svar bettinaholst 04/06/2015 kl. 08:20

   Hej Stina

   Jeg startede helt uden i siden (og altså ikke i midten). Det første stykke tape blev sat skråt (efter øjemål) i den vinkel/hældning jeg syntes passede. Det næste stykke tape blev også sat op på øjemål (det jeg beskriver er det jeg gjorde på væggen og ikke på lærredet). Jeg måtte prøve mig lidt frem så jeg fik den rigtige hældning på mine tern. Alt efter hvor meget man tipper tapen, bliver ternene jo enten høje og smalle eller bredere, så prøv dig frem indtil du har den hældning på ternene du synes er pæn.

   Når du først har din form/facon, så måler du afstanden der er mellem de 2 stykker tape (ligesom jeg viser på step-by-step billederne) og så er det faktisk bare at fortsætte til væggen er fyldt med tape.

   Når så den første side er tapet, så har du jo egentlig bolche striber (du kan vælge at stoppe der og istedet lave skrå striber på din væg). Skal det være harlekin tern, skal du sætte tape op den modsatte vej med de samme mål som du gjorde med den første omgang tape.

   Håber det giver mening eller skriv igen eller ring på 61150150 🙂

 • Svar May 01/10/2015 kl. 09:12

  Hej,

  Hvilken slags maling har du brugt, og kender du steder hvor man kan købe det billigt, hvis man ikke skal bruge vildt meget? 🙂

  • Svar bettinaholst 02/10/2015 kl. 10:22

   Hej May

   Jeg bruger altid vægmaling fra Beckers – http://www.promaling.dk – men skal du ikke bruge ret meget vil jeg foreslå dig, at købe en eller 2 farveprøver i din lokale farvehandel. De koster typisk omkring 30-50 kr. for 250 ml. 🙂

 • Svar Marianne 29/02/2016 kl. 15:09

  Hej,
  Faldt lige over din blog.
  Skal i gang med at lave sådan nogle tern på min væg i soveværelset.
  Skal man sætte tapen på i en lang stribe eller kan man sætte lidt på ad gangen?

  • Svar bettinaholst 01/03/2016 kl. 16:39

   Hej Marianne

   Det er bedst at sætte tapen på i én lang stribe, for på den måde risikere man ikke at få små overlapninger med. Bare en milimeter`s forskel kan ses (hvis du sætter stykker på lidt af gangen og ikke er 100% skarp med overlapningen). God fornøjelse med projektet hvis du går igang 🙂

 • Svar Rikke 17/03/2016 kl. 20:21

  Hej Bettina,
  Måske et dumt spørgsmål – men jeg er overhovedet ikke handy, kreativ eller noget og har ikke rigtig nogen malererfaring. Men du skriver man skal male bundfarve først. Jeg vil gerne lave ternene på en væg der er hvid nu, skal jeg så male den over først med hvid maling? I så fald er det jo et lidt større projekt eftersom hele værelset så skal males ?? På forhånd tak for svar, og tak for skøn inspiration 🙂 Kh. Rikke

  • Svar bettinaholst 18/03/2016 kl. 10:46

   Det er så absolut ikke et dumt spørgsmål. Svaret er JA.

   Når man skal male helt skarpe kanter ved hjælp af malertape SKAL man male med bundfarven først – i dit eksempel med hvid. Det er dog kun lige et par milimeter rundt om malertapen (der hvor de 2 farver møder hinanden) og altså IKKE hele feltet (mal bundfarven på med en pensel og ganske lidt maling).

   Det er for at lukke malertapen helt. Hvis man maler med den ønskede topfarve UDEN at male med bundfarven først, vil dine kanter blive mere ujævne, da det ikke kan undgås, at noget af malingen trænger ind under malertapen.

   Det undgår man ved at male med bundfarven først. Når bundfarven er tør (det sker efter 5 minutter, da det jo er ganske lidt maling man bruger til det), maler du med topfarven. Når første lag er tørt giver du det en gang mere. Lige så snart du har givet det 2. gang tager du tapen af, mens malingen er halvvåd. Det giver det flotteste resultat.

   God fornøjelse med projektet hvis du går igang 🙂

   Kh Bettina

 • Svar Susanne Elmelund 03/04/2016 kl. 07:52

  Hej Betina.

  Jeg skal igang med dine smukke harlekin tern på min datters værelse. Jeg er sådan tankemæssigt med ret langt i processen men… Når du maler med topfarven 2. gang og skriver at den skal af inden malingen tørre, tænker jeg om jeg så kan male hele væggen på en gang eller om jeg skal gøre det i etaper? Det er et ret stort felt jeg har tænkt mig at male..

  På forhånd tak for svar.

  Mvh Susanne Elmelund

  • Svar bettinaholst 03/04/2016 kl. 15:55

   Hej Susanne

   Du kan sagtens vente til du har malet hele væggen, bare du hiver det af når du har malet sidste strøg. Det vigtigste er bare at tapen ikke sidder på i flere timer efter du har malet. Jeg tog selv min tape af, da jeg var færdig med hele væggen. Rigtig god fornøjelse med projektet 🙂

   Kh

 • Svar Anita Larsen. 19/10/2016 kl. 23:09

  Hej Betina.
  Jeg er gået igang med harlekintern. Men syntes ikke, jeg kan få dem lige.
  Jeg har sat tape på skrå i den ene retning. Og er nu begyndt at sætte dem på i modsat retning. I starten gik det fint, men nu begynder der at blive halve tern foroven. Hvad gør jeg galt. Vil jo gerne have et flot resultat.
  Håber spørgsmålet giver mening.

 • Svar Vores daybed lavet af en gammel dør - diy 02/11/2016 kl. 17:31

  […] 25.4. 2014: Du kan se her hvordan du laver ternene på væggene. Det er ikke så svært som man måske skulle tro. Det “værste” er al det malertape, […]

 • Smid mig en Hilsen