Design, Diy, Indretning, Inspiration, Kreative ideer

DIY – byg din egen stol

DIY – byg din egen stol.

Okay.

Normalt er det forholdsvis nemme DIY / Gør-det-selv projekter, der vises på bloggen, men jeg synes simpelthen, at denne ide fra Bosch er så ultra fed, at den fortjener at blive delt med jer, selvom det er et større projekt og kræver en virkelig god handyman eller tømrer/snedker ved sin side. Stolen er nemlig ikke helt nem at lave, da den både kræver snilde og præcision.

Følger man disse otte trin er der en god chance for, at det lykkedes, og du vil have et flot stykke håndværk, der vil bringe både natur og stil ind i din bolig.

Lad mig slå fast: jeg har IKKE selv gjort forsøget.

Indlægget er blog til inspiration.

Her kommer guiden fra Bosch:

Materialeliste

 • Et bundt pile* (ca. 90 cm lange)
 • 5 kvadratiske træstykker (eg, 250 cm x 3,8 cm x 3,2 cm); to til hver side og en til stolens tværstykke
 • Trælim
 • Smigvinkel (Til måling af stolens vinkler)
 • 3 runde træpinde (1 meter lang og 1 cm i diameter)
 • Hulmarkør
 • 1 MDF-plade til skitse (100 cm x 100 cm)
 • Træstumper til limning
 • Klemmer
 • Vinkelmåler
 • En slagbore-/skruemaskine, fx den ledningsfri Bosch PSB Ergo 18 LI-2 (ergonomisk)
 • En kap-/geringssav, fx Bosch PCM 8S
 • 4 mm træbor til forboring
 • 10 mm træbor med dybdeanslag

*Kan købes i udvalgte byggemarkeder eller på internettet

Materialer og maskiner fås i de fleste byggemarkeder.

Sværhedsgrad: Svær

Tidsforbrug: ca. 20 timer

150401_Naturstuhl_Bauplan_Engl

 

Trin 1

Ambitiøse projekter som dette kræver nøje planlægning for at sikre, at alle vinkler og brædder passer, når det hele skal sættes sammen. Det første du skal gøre er at printe konstruktionsplanen ud. Tegn herefter et omrids af stolens side på en MDF-plade med vinkelmåler og blyant og nummerer samlingspunkterne som på konstruktionstegningen. Det er vigtigt at være præcis, da dette ligger til grund for resten af arbejdet. Både målestoksforhold og vinkler skal være helt nøjagtige, så træstykkerne kan sættes korrekt sammen.

Når omridset er skitseret på pladen, skal de to firkantede træstykker til stolens ene side saves. Start med at save det længste stykke, der skal bruges til stolens ben. Marker målene og sav det resterende stykke af i den rette vinkel. Både vinkel og mål findes på konstruktionsplanen. Fortsæt med de resterende stykker, indtil alle ni stykker er savet til, og sav herefter de fire tværgående træstykker af et tredje træstykke.

Tip: For at holde styr på de forskellige træstykker er det en god ide at skrive numrene fra konstruktionsplanen på stykkerne. Skriv ca. 2 cm inde, så tallene ikke er synlige, når stolen er samlet.

Trin 2

Næste skridt er at opmåle vinkler mellem træstykkerne. Det er her, du skal anvende en smigvinkel. Smigvinklen placeres mellem de to træstykker og vinkles, så den passer med de aftegnede vinkler på MDF-pladen. Når vinklen er fundet, skal smigvinklen fastgøres, så den holder denne vinkel.

Trin 3

Den fastgjorte vinkel skal herefter aftegnes på træstykket. Det gøres ved at placere smigvinklen på træstykket som vist på billedet. Obs: Det er vigtigt, at pinden ikke rykker sig, når du aftegner vinklen. Gentag dette på de andre træstykker, så alle får den samme vinkel.

Trin 4

Sav herefter vinklerne til. Det gøres mest præcist med en kap-/ geringssaven fra Bosch, da savens laser sikrer, at snittet bliver helt lige. Når alle træstykkerne er savet til, skal de positioneres på MDF-pladen som på konstruktionsplanen.

Trin 5

Brug igen kap-/geringssaven til at save den runde træpind ud i stykker på fem cm, der skal bruges til træpløkker.

Trin 6

De tilskårne træstykker, der danner stolens ene side, skal nu samles. Start med at bore to huller i hvert træstykke – et i hver ende – med et tyndt træbor. Bor hullerne i midten af træpladens side. Bor herefter med et 10 mm træbor og en dybde på 2,8 cm de endelige huller med slagbore-/skruemaskinen. Gentag dette med de tværgående træstykker. Se mål på konstruktionsplanen.

Trin 7

Nu kommer den første udfordring. De firkantede træstykker skal limes sammen så præcist som muligt. Saml de forskellige træstykker med træpløkker og en smule lim.

Tip: Et gør det selv-limsæt fungerer fint til projektet.

Fjern overskydende lim med en pind og lad det tørre. For at få et glat look kan du eventuelt bruge sandpapir i hjørnerne, hvor træstykkerne er samlet.

Mens den ene side tørrer, skal trin 1-7 gentages, så der er to identiske sider. For at sikre at de tværgående træstykkers huller er placeret korrekt over for hinanden, er det en god ide at markere hullerne på den side, der endnu ikke er samlet, inden du går i gang med siden.

Trin 8

Så skal stolen samles. Placer de fire tværgående træstykker som vist på konstruktionsplanen: To på ryglænet, en på sædet og en til at stabilisere foden af stolen. Sæt de fire tværgående stykker fast til de to sidesektioner med træpløkker og trælim.

Fyld herefter stolen med pil som vist på billedet. Er pilene for lange kan de skæres til med kap-/geringssaven.

Når hele stolen er fyldt ud med pil, så både sæde og ryglæn er stabilt, er stolen klar til brug på terrassen eller i stuen.

Tip: Hvis stolen skal bruges udendørs er det en god ide give træet en omgang træbeskyttelse.

Blog Bettina Holst DIY stol 1

Oh ja der var meget at læse denne gang – skulle du på nogen måde kaste dig ud i projektet, så håber jeg du vil sende mig et billede af resultatet på kontakt@bettinaholst.dk.

Det må du altså love mig ikke ? 🙂

Ha` en skøn dag !

Kærligst Bettina

Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram. Du kan i bunden af bloggen, se et uddrag af de billeder jeg deler fra mit eget hjem.

Tidligere Indlæg Næste Indlæg

Ingen Kommentarer

Smid mig en Hilsen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.